Selecteer een pagina

Heb jij ook altijd een goede reden om het echte opruimwerk uit te stellen? Zie je op tegen de grote bult werk? Of kun je geen beslissingen nemen? Maar ondertussen stapelen de spullen en papieren zich langzaam op. Losse frutsels op de fruitschaal, kinderknutsels bovenop de koelkast, een stapeltje post en kranten op de eettafel, zo kan ik nog even doorgaan.

Toegegeven, het is ook lastig om te beginnen. Die drempel wordt steeds hoger naarmate je er langer tegenaan hikt. Probeer eens te focussen op de voordelen van een opgeruimd huis. Misschien dat juist die voordelen je het laatste zetje geven.

Tijd besparenklok
Hoe vaak loop je te zoeken naar een bepaald item? Een kledingstuk dat nog niet in de kast ligt of een rekening die nu echt betaald moet worden? Als alles eenmaal een vaste plek heeft, hoef je minder tijd te besteden aan spullen terugzoeken, opruimen en schoonmaken. Tijd die dus overblijft om te besteden aan leuke dingen waar je zelf voor kiest.

Minder stress
balans-stenen
Teveel spullen om je heen veroorzaakt stress. De hoeveelheid spullen moet dus wel in balans zijn. Waar die balans ligt is voor iedereen anders. Een handige regel is om te kijken of de spullen om je heen jou ondersteunen. Dit hoef je niet al te letterlijk te nemen, ook een mooie vaas met bloemen kan bijdragen aan een blij gevoel zonder dat het je expliciet ondersteunt. Maar die stapel ongelezen boeken laat je wel elke keer beseffen dat je ze nog steeds “moet” lezen. Toch maar opruimen dus. Als je een keer zin en tijd hebt om te lezen dan weet je waar ze liggen.

Meer creativiteit
Dat klinkt tegenstrijdig. Creatieve mensen horen toch overal spullen te hebben liggen? Ik weet uit ervaring dat een ordelijke omgeving juist voor een toename van creativiteit kan zorgen. Je wordt niet door allerlei losse spulletjes en aantekeningen afgeleid, waardoor er in je hoofd meer ruimte overblijft voor het uitdenken van je creatieve ideeën. En ja, het is wel handig om een notitieboekje bij je te dragen of een account aan te maken op pinterest of welke, waarin je moodboards maakt. Heerlijk om af en toe eens doorheen te bladeren.
moodboard

Grotere productiviteit
Doordat je minder spullen om je heen hebt liggen, word je minder snel afgeleid. Minder afleiding betekent een betere concentratie. Dus wordt je productiever. Dit geldt niet alleen op het werk, maar zeker ook thuis. Hoe vaak ben jij eerst bezig met spullen verplaatsen voordat je werkelijk doet wat je wil doen? Bijvoorbeeld koken of de krant lezen?

Makkelijker opruimen
En als laatste: Een opgeruimde omgeving helpt je om makkelijker….. op te ruimen! Ten eerste valt het nu veel sneller op dat er ergens iets ligt. Dat ruim je dus meteen even op. En ten tweede is het zo dat losse spulletjes
en stapeltjes werken als een magneet: Het trekt nieuwe spulletjes en papieren aan. Daar heb je nu geen last meer van.

Start dus vandaag nog
welcome-to-our-home
Volgens mij heb je nu voldoende redenen om echt te starten. En dan heb ik het nog niet eens gehad over spontane visite. Geen stress meer als er onverwachts iemand voor de deur staat! Begin niet te groot, het zijn juist de kleine stappen waar je blij van kunt worden. Dus elke dag tien minuten en aan het eind van de week blijkt dat je al een heel eind op weg bent. Dat stimuleert weer om verder te gaan. En vind je het prettig om een ander blij te maken met jouw overbodige spullen, kijk dan op inzameldoelen.

En kom je er helemaal niet meer uit, neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag op weg.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

css.php