Selecteer een pagina

Iedereen heeft er mee te maken: Klussen waar je tegenop ziet. En doordat je er tegenop ziet blijf je maar uitstellen of begin je er helemaal niet aan. Hoe doorbreek je deze cirkel?

Wij mensen zijn geneigd om bij een bepaalde klus niet alleen te denken aan die klus, maar ook alle dingen die er misschien nog bij komen. Een voorbeeld:

Kerstboom
Binnenkort mogen we ons huis weer omtoveren in kerstsfeer. Sommige mensen – zeg de doorpakkers – kopen direct de kerstbaleerste zaterdag na Sinterklaas een mooie boom, halen de kerstspullen naar de woonkamer en starten met versieren. Al doende komen ze erachter dat de rest van de kamer ook wel wat gepimpt mag worden, dus ook de schouw en de vensterbank worden in een handomdraai uitgedost met gezellige kersttafereeltjes.

Aan de andere kant heb je de groep mensen die op voorhand veel te veel nadenkt. Niks even snel een boom neerzetten. Nee, want het blijft niet bij die boom. Daarna moet je ook meteen de auto uitzuigen, de buitenverlichting ophangen, kerstcadeautjes shoppen, kerstdiner bedenken, etc.

Just do it!
Als je je richt op het afmaken van een taak of klus waarbij je niet alle stappen meteen kunt overzien, of waarbij je ze juist maar al te goed kunt overzien, raak je al snel overweldigd. ‘Moet ik dát allemaal doen?!’ Uit puur lijfsbehoud — want zoveel energie heb je niet — ga je het dan maar uitstellen.

trapDe oplossing is even simpel als doeltreffend. Focus je op het beginnen met de klus en niet op het afmaken. Op deze manier hak je de klus in stukjes. Stel jezelf steeds de vraag: ‘Welke handeling kan ik nu uitvoeren om een stapje verder te komen?’ in plaats van ‘Hoe kan ik dit afmaken?’ Misschien is de klus niet af op één dag. Maar je kunt wel voldaan om je heen kijken en blij zijn met alles wat je wél gedaan hebt. Dat motiveert je om de dag daarna nog een klusje op te pakken. Want ja, het geheim van vooruit komen is beginnen….

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

css.php