Selecteer een pagina

De term ontspullen hoor je steeds vaker in de media. Waar je het vroeger had over opruimen, doemt nu dit nieuwe woord op. Opruimen of ontspullen, maakt het iets uit?

Stuffocation
James Wallman schreef het boek Stuffocation, naar het Nederlands vertaald als Ontspullen. Ontspullen betekent letterlijke je ontdoen van spullen. Spullen die je jarenlang hebt verzameld en waar je nu genoeg van hebt. Want wat doen we met al die spullen? Hebben we die echt nodig om gelukkig te zijn?

Meer leven met minder
Ontspullen wil eigenlijk zeggen dat je met minder spullen meer leeft. Bewuster spullen kopen, of juist laten staan. Bewuster kiezen voor een mooie ervaring. Cadeaus geven en krijgen waar je nog lang op terug kunt kijken. Iets om met elkaar doen in plaats van weer een cadeau verzinnen om neer te zetten in huis. Maar soms is ontspullen gevoelsmatig geen positieve keuze, maar een heftig proces. Mensen zijn van nature verzamelaars, dat zit in onze genen. En zo bewaar je van elke levensfase de nodige spullen. Als herinnering of omdat je het in de toekomst misschien nog eens gaat gebruiken.

Negatieve gevoelens
Naast alle spullen die je zelf verzamelt, komen er soms ook nog spullen van anderen bij. Erfstukken of spullen die een ander aan je geeft, omdat hij of zij er zelf moeite mee heeft om het weg te doen. ‘Die vaas staat bij jou veel leuker dan bij mij’ zei mijn moeder. Dus staat hij nu bij mij, maar ik vind hem eigenlijk helemaal niet mooi. Heb ik die vaas nodig om aan mijn moeder te denken? Nee. De vaas roept alleen de negatieve gevoelens op, dus misschien is het tijd om hem weg te doen.

Als je aan mensen van een zekere leeftijd vraagt wat ze het allerbelangrijkste vinden in hun leven, dan zegt men dat familie, vrienden en gezondheid het meest dierbaar zijn. Nooit hoor je iemand zeggen dat ‘spullen’ de belangrijkste dingen zijn. Misschien moeten we daar eens over nadenken als we aan het opruimen zijn. Of ontspullen. Het maakt mij niet uit hoe je het noemt.

De waarde van loslaten
Ervaar jij dat je huis of werkplek te vol is? Vind je het moeilijk om spullen weg te doen? Heb je behoefte aan meer ruimte? Kom dan in maart naar de workshop ‘De waarde van loslaten’. Info vind je hier.

css.php